Onderzoekers vinden nieuwe manier om immuunsysteem in te zetten tegen hersentumoren

Gliomen van graad III en IV zijn de meest agressieve vorm van hersenkanker. Ondanks vooruitgang op het vlak van chirurgie, chemotherapie en bestraling, is dit type hersentumoren nog steeds heel moeilijk te behandelen: minder dan 10 procent van de patiënten is na vijf jaar nog in leven. Onderzoekers van de KU Leuven hebben nu aangetoond dat de celgebaseerde immuuntherapie van de volgende generatie hoop biedt in de strijd tegen hersentumoren.

Bij celgebaseerde immuuntherapie wordt een therapeutisch kankervaccin toegediend dat het afweersysteem van de patiënt stimuleert om kankercellen aan te vallen. Tot dusver waren de resultaten van dit type immuuntherapie eerder bescheiden. Maar nu hebben KU Leuven-onderzoekers Abhishek D. Garg en professor Patrizia Agostinis van het Departement Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde een nieuwe manier gevonden om meer effectieve celgebaseerde kankervaccins aan te maken.

De onderzoekers veroorzaakten een bepaald type celdood in hersenkankercellen van muizen. Vervolgens zetten ze de stervende kankercellen in kweek samen met dendritische cellen, die een cruciale rol spelen in het immuunsysteem. De onderzoekers ontdekten dat er, als je kankercellen op deze manier doodt, ‘gevaarsignalen’ uitgestuurd worden die de dendritische cellen maximaal activeren.

“We spoten de geactiveerde dendritische cellen opnieuw in bij de muizen als therapeutisch vaccin”, legt professor Patrizia Agostinis uit. “Dat vaccin waarschuwde het immuunsysteem dat er gevaarlijke kankercellen in het lichaam aanwezig waren. Daardoor kon het immuunsysteem ze herkennen, en kon het de aanval inzetten tegen de hersentumor.”
Gecombineerd met chemotherapie verhoogde deze nieuwe celgebaseerde immuuntherapie de overlevingskansen van muizen met hersentumoren drastisch. Bijna de helft van de muizen genas zelfs volledig. Ter vergelijking: geen enkele muis die enkel met chemotherapie werd behandeld, bleef op langere termijn in leven.

“Het belangrijkste doel van om het even welke kankerbehandeling is alle kankercellen te doden en te voorkomen dat resterende kwaadaardige cellen opnieuw gaan groeien of uitzaaien”, vervolgt professor Agostinis. “Maar dat doel wordt zelden bereikt met de huidige chemotherapiebehandelingen, en veel patiënten hervallen. Daarom is het belangrijk dat wetenschappers zoeken naar manieren om het immuunsysteem optimaal in te zetten voor het bestrijden van kankercellen. Met het oog op klinische studies biedt ons onderzoek alvast een veelbelovende manier om de productie van vaccins tegen hersentumoren te verbeteren.”

Bron: LKI